Skip to main content
Haberler

Bahar Konuşmaları Başlıyor: Mevsimlik Göç Sarmalında Çocuk İşçiliği ve Eğitim

By 13 Şubat 2025Şubat 14th, 2025No Comments

Mevsimlik Göç Sarmalında Çocuk İşçiliği ve Eğitim

18 Şubat 2025 Salı günü, “Mevsimlik Göç Sarmalında Çocuk İşçiliği ve Eğitim” başlıklı sunumla, Bahar 2025 dönemi konuşma serisine başlıyoruz.

Türkiye’de mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları, yılın belirli dönemlerinde aileleriyle birlikte göç etmek zorunda kaldıkları için eğitim süreçlerinde ciddi aksaklıklar yaşamaktadır. Sürekli göç halinde olmaları, eğitim hayatlarında sürekliliği sağlamalarını zorlaştırırken, bu durum onların gelecekleri üzerinde derin ve kalıcı etkiler bırakmaktadır. Ancak, bu zorluklara rağmen eğitimlerine devam ederek üniversiteye gidebilen ve meslek sahibi olabilen gençler de bulunmaktadır. Bu seminerde, “Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları eğitim hayatlarında nasıl bir yol izliyor? Üniversiteye gitmeyi başaran gençlerin ortak özellikleri neler? Eğitim yoluyla yoksulluk döngüsünü kırmak mümkün mü?” sorularına yanıt arayacağız.

Etkinliğimiz hibrit olarak gerçekleşecektir.

Etkinlik Bilgileri

Konuşmacı: Dr. Ayşegül Özbek Kansu – ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü
Tarih: 18 Şubat 2025, Salı
Saat: 11:00 – 12:00
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü E1-102 & Çevrimiçi

Kayıt olmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

Konuşma Hakkında

Mevsimlik tarım işçiliği ve çocuk işçiliği, eğitim hakkı önündeki en büyük yapısal engellerden biri olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’de mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları, yılın belirli dönemlerinde aileleriyle birlikte farklı şehirlere göç ettiklerinden dolayı eğitimlerini düzenli bir şekilde sürdürememekte, eğitim hakkından tam olarak yararlanamamaktadır. Mevsimlik göç, çocukların yalnızca akademik gelişimlerini değil, aynı zamanda fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini de olumsuz etkilemektedir.

Dr. Ayşegül Özbek Kansu’nun “Mevsimlik Tarım İşlerinde Çalışan Çocukların Üniversite Eğitimine Erişimi: Şanlıurfa Örneği” başlıklı doktora çalışmasına dayanan araştırmada, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim sürecindeki en büyük zorlukları, karşılaştıkları yapısal engelleri ve bu çocuklardan bazılarının tüm bu zorluklara rağmen nasıl üniversiteye gitmeyi başardıkları ele alınmaktadır. “Nasıl oldu da başardılar? Eğitim hayatlarını nasıl sürdürdüler? Üniversiteye gitme ve meslek sahibi olma şansını nasıl elde ettiler?” gibi sorular üzerinden başarıya ulaşan gençlerin ortak yönleri analiz edilmektedir.

Araştırma, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim yoluyla yoksulluk döngüsünü kırıp kıramayacağını sorgularken, gençlerin eğitim hayatlarında karşılaştıkları güçlükleri, ailelerinden, öğretmenlerinden ve toplumdan gördükleri desteği de incelemektedir.

Bu oturumda, mevsimlik tarım işçiliği, çocuk işçiliği, eğitimde sürekliliğin sağlanması ve bu alandaki yapısal sorunlar hakkında detaylı bir değerlendirme sunulacaktır. Sunumda, araştırmanın bulguları üzerinden politika önerileri tartışılacak ve bu alanda çözüm yolları üzerine düşünceler paylaşılacaktır.

Dr. Ayşegül Özbek Kansu Hakkında

Dr. Ayşegül Özbek Kansu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nde Kıdemli Proje Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyoloji Bölümü’nde tamamladığı doktora tezinde, mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin çocuklarının üniversiteye erişimi konusunu ele almıştır.

Çocuk işçiliği, yoksulluk, göç ve sosyal dışlanma alanlarında 20 yılı aşkın akademik ve saha deneyimine sahip olan Dr. Ayşegül Özbek Kansu, aynı zamanda sosyal politika ve eğitim alanlarında da ulusal ve uluslararası projelerde yer almıştır. “Yeni Yoksulluğun Yeni Aktörleri: Çukurova’nın ‘Diğer’ Çocukları” adlı kitabın yazarı olup, mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim süreçlerine dair birçok akademik çalışmaya imza atmıştır.