Skip to main content
Haberler

ERTELENDİ! İstanbul’daki Yerel Yönetimlere Yönelik Eğitim Çağrısı

By 6 Mart 2020Mart 16th, 2020No Comments


Eğitim çağrımızı COVID-19 virüsü (Koronavirüs) ile ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu’ndan gelen bilgiler doğrultusunda önleyici olmak için ileri bir tarihe erteleme kararı aldık ve başvuru süresini 13 Nisan 2020, cuma saat 17:00’e uzattık. 

Eğitimin yeni tarihi önümüzdeki günlerde yayınlayacağız. Anlayışınız için teşekkürler!

 

Yerel Yönetimlerde Karar Mekanizmalarında Çocuk Katılımının Desteklenmesi Eğitimi

Tarih daha sonra açıklanacaktır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi, santralistanbul

Çocukların katılım hakkı; çocukların görüşlerini rahatlıkla ifade edebilmesi, yetişkinlerin ve karar vericilerin de bu görüşleri dinlemesi ve ciddiye alması olarak tanımlanabilir. Çocukların katılımı; Birleşmiş milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme’de (BM ÇHS) tanımlanan haklardan biridir. Çocukların şiddetten korunma hakkı, eğitim hakkı, oyun hakkı gibi katılım da çocuklar için bir çocuk hakkıdır. Bu hakkın anlamlı bir şekilde hayata geçirilmesi için dünyada ve ülkemizde farklı mekanizmalar, yapılar ve yöntemler uygulanmaktadır. Çocuk katılımının anlamlı şekilde hayata geçirmek için yetişkinlerin bilgi, farkındalık, beceri ve tutum düzeyinde donanımlarını artırması önemli bir ihtiyaçtır.

Çocuklar ikamet ettiği yerin hemşehrisidir. Hem BM ÇHS’de yer alan çocuğun katılım hakları hem de Belediye Kanununda düzenlenen hemşehri hukuku maddesine (13. madde)  göre çocukların, yerel yönetimlerin karar süreçlerine ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin insan onurunu zedelemeyecek şekilde yaptığı yardımlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.  2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerin ardından çocukların karar süreçlerine katılımı konusunda farklı yerel yönetimlerden ve kent konseylerinin çocuğun katılımına dair konuları gündemlerinde olduğunu görmek oldukça mutluluk vericidir. Bununla birlikte bu konuda ilerlemek konusunda bir destek ihtiyacı da bulunmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak ve  yerel yönetimlerle çocuk hakları konusundaki kapasitemizle işbirlikleri geliştirmek amacıyla bu eğitimi planladık.  Eğitim ücretsiz olup, öğle yemeği ve ikramlar üniversitemiz tarafından karşılanacaktır.

Eğitime dair bilgiler aşağıda bulunmaktadır.

Eğitimin hedefleri: 

  • Katılımcıların çocuk hakları ve çocuk katılımı konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerini artırmak
  • Çocukların yerel yönetimlerdeki karar süreçlerine katılımını güçlendirmek amacıyla farklı yöntem ve deneyimlerle tanıştırma
  • Çocuk meclisi yada çocuk danışma ekipleri gibi farklı çocuk katılımı mekanizmalarının oluşma ve uygulama süreçlerini iyileştirmek / desteklemek

Eğitimin tarihi ve süresi: Tarih daha sonra açıklanacaktır.

Eğitimin yeri: İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi, santralistanbul  (Adres için tıklayınız.)

Eğitimin hedef kitlesi: İstanbul’da yerel yönetimlerdeki farklı müdürlüklerde ya da Kent Konseyi’nde aktif olarak çalışan, çocukların yerel yönetimlerde karar süreçlerine katılımı konusunda çalışan ya da çalışma motivasyonu ya da sorumluluğu olan kişiler

Eğitim Programı ve İçeriği (Katılımcıların motivasyonu, beklentileri ve ihtiyaçlara göre programda ufak değişiklikler yapılabilir.)

2 Nisan 2020, Perşembe
10:00 – 11:10 Tanışma, Beklentiler ve Program Anlatımı
11:10 – 11:30 Ara
11:30 – 13:00 Çocukluk ve Çocuk Hakları 
13:00 – 14:00 Öğle Yemeği
14:00 – 15:30 Çocuk Katılımı nedir? 
15:30 – 15:50 Ara
15:50 – 17:00 Karar Süreçlerinin Çocuğa Etkisi: Çocuğun yüksek/öncelikli yararı
17:00 – 17:30 Değerlendirme

3 Nisan 2020, Cuma
10:00 – 10: 30 Dünün Özeti
10:30 – 11:30 Dünyadan ve Türkiye’den Çocuk Katılımı için Uygulama Örnekleri 
11:30 – 11:50 Ara
11:50 – 13:00 Çocuk Katılım Süreci için Yol Haritası: Hazırlık ve Başlangıç
13:00 -14:00 Öğle Yemeği
14:00 -15:30  Çocuk Katılım Süreci: Çocuklarla Katılımcı Uygulamalar için Farklı Araçlar, Yöntemler
15:30 -15:50  Ara
15:50 – 17:00 Çocuk Katılım Süreci için Yol Haritası: Planlamalar – İhtiyaçlar – Paylaşımlar
17:00 -17:30 Değerlendirme

 

Başvuru Süreci: Eğitime başvurmak isteyen katılımcıların başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Başvuruya dair önemli noktalar aşağıda belirtilmiştir:

  • Eğitimin kontenjanı en fazla 24 kişiliktir. 
  • Daha fazla sayıda başvuru olması durumunda başvuru formları eğitimin hedef kitlesi bölümünde belirtilen özellikler çerçevesinde değerlendirilecek ve ihtiyaç halinde ikinci bir eğitim planlanmaya çalışılacaktır.
  • Her yerel yönetimden (belediye çalışanı ya da kent konseyi üyesi/sorumlusu) 2 kişinin katılması beklenmektedir.
  • Başvuru sırasında katılacak kişilerin bir üst yöneticisinin kurumun bilgi ve desteğini içeren niyet beyanı mektubunu onaylaması ve katılımcının bu mektubu başvurusuna eklemesi beklenmektedir. Niyet beyanına ilişkin mektup örneğine buradan ulaşabilirsiniz.

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://forms.gle/En37jeJW465ryBhV7″ text=”Başvuru Formu için Tıklayınız” color_override=””]

Başvuru için son tarih 13 Nisan 2020 Cuma günü 17:00′dır. Başvuranlara geri dönüşler en geç 18 Nisan 2020 Çarşamba tarihine kadar yapılacaktır.

Eğitim ve başvuru süreci hakkında daha fazla bilgi için gozde.durmus@bilgi.edu.tr adresine mail atabilir ya da 0 212 311 75 67 numaralı telefondan arayabilirsiniz.