Bağcılar ve Küçükçekmece Saha Araştırması
2017 yılında çalışan çocukların yaşadığı sorunları tüm boyutlarıyla anlamak amacıyla İstanbul’da Bağcılar ve Küçükçekmece’de bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma 301 çalışan çocuk ve aileleriyle yürütülmüştür. Araştırma sonuçları için; videoyu izleyebilirsiniz. Bu çalışmanın çocuk işçiliği alanında yapılacak diğer araştırmalara ışık tutmasını temenni ediyoruz.
Kapsayıcı ve Katılımcı Okullar için Eğitimcilere Yönelik Çocuk İşçiliği ve Ayrımcılıkla Mücadele Rehberi
2018 senesinde Bağcılar Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nin ortaklığıyla Bağcılar’da ilk ve ortaokullarda çalışan psikolojik danışmanlar ile görüşmelere yapılmış ve çalışma riski altındaki çocuklarla çalışmalar yaparken en çok zorlandıkları konular araştırılmıştır. Bu görüşmeler sonrasında Kapsayıcı Eğitim Rehberi çalışma riski altındaki çocukların okula devamını arttırabilmek ve çok boyutlu bir yaklaşım için hazırlanmıştır. Bağcılar’da çalışan psikolojik danışmanlarla rehberin içeriğine dair yapılan 3 günlük eğitimden sonra sahada ilk uygulamalar eğitimi alan katılımcılar tarafından yapılmıştır. 2019 tarafından yayınlanan rehber aracılığıyla yaygınlaştırma eğitimleri gerçekleştirilmiş, rehber açık kaynak olarak yayınlanmıştı.
Rehbere ulaşmak için tıklayınız.
Çocuk İşçiliğiyle Mücadele İçin Online Eğitim Modülü
Toplumda çocuk işçiliğiyle mücadeleye dair bilinç uyandırmak amacıyla giriş seviye bilgiler içeren 3 bölümden oluşan çevrim içi eğitim modülü hazırlanmıştır. Modül; çocuk hakları, çocuğun iyi olma hali, çocuk işçiliğinin tanımı ve yasal çerçevesi, çocuk işçiliğiyle mücadelede yapılabilecekler konu başlıklarında ilerlemektedir.
Çevrim içi Eğitim Modülü’ne ulaşmak için tıklayınız.
Saha Çalışmaları
2018 senesinde Bağcılar’da çocuk işçiliğine dair çalışmalar yapan Bağcılar Belediyesi, Bağcılar Kızılay Toplum Merkezi gibi pek çok kurumla görüşmeler yapılmıştır. Bağcılar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde çalışan zabıtalara yönelik çocuk işçiliği eğitimi yapılmıştır. Projenin 2019 senesinde ilerleyen kısmında saha ziyaretleri yapılarak çocuk işçiliğine dair bir haritalama çalışması yapılmıştır.
Çocuk İşçiliğini Önlemeye Yönelik Yaz Okulu
Yaz tatilinin başlaması ile beraber ebeveynlerin çeşitli kaygıları ile çalışan çocukların sayısında bir artış görülmektedir. Çalışmaya başlayan çocukların kaçının okula geri döndüğü ise soru işaretidir. Bu sebeplerle yaz mevsiminde çocukların çalışmasını engellemek amacıyla bir yaz okulu programı geliştirilmiştir.
Program, Bağcılar Kızılay Toplum Merkezi ortaklığı ile Bağcılar’da yaşayan 11-13 yaş arası Türkiye ve Suriyeli çocuklarla yürütülmüştür. Program içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar; çocukların sosyal duygusal gelişimlerini sağlamak, akademik becerilerini güçlendirmek, akranlar arası iletişim güçlendirmek ve çocukların çocuk hakları konusunda bilinçlenmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Çocuklarla yapılan çalışmaların yanı sıra Kızılay çalışanları ve çocukların ebeveynleri ile de eğitimler gerçekleştirilmiştir.
Eğitimciler için Yol Haritası
Sahadaki haritalama çalışmaları, eğitimcilerle yapılan yaygınlaştırma eğitimleri ardından eğitimcilerin yerelde çocuk işçiliği ile mücadele için izleyebileceği adımları içeren bir yol haritası hazırlanmıştır. Ayrıca yerelde çocuk işçiliği konusunda işbirliği yapılabilecek kurumlara ilişkin bir broşür, çocuklarla ve ebeveynlerle görüşmelerde dikkat edilecek noktalara ilişkin dokümanlar hazırlanmıştır.
Yol haritası posterine ulaşmak için tıklayınız.
Yol haritasının ve diğer materyallerin olduğu websitesine ulaşmak için tıklayınız.
BİLGİ Göç Merkezi ve Çocuk Çalışmaları Birimi olarak hazırladığımız, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik yapılan tüm çalışmalara yer verdiğimiz cocukisciligineson.bilgi.edu.tr adresine göz atabilirsiniz.