“Krizler Çağında Çocuk Olmak: Türkiye’de Pandemi Sonrasında Çocukların İyi Olma Halini Yeniden Düşünmek” adlı projemiz çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz etkinliklere devam ediyoruz. 22 Şubat 2024 Perşembe günü “Krizler Döneminde Çocuğun İyi Olma Hali Konuşma Serisi” nin ikincisini düzenleyeceğiz.
Etkinliğimiz hibrit olarak gerçekleşecektir. Yüz yüze buluşma İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde E4-209’da olacaktır.
Kayıt için lütfen tıklayınız
Etkinlik Bilgileri
Dr. Mansur Seyitoğlu – Türkiye’de Refakatsiz Çocuk Profili: Hayalet Çocuklar
Tarih: 22 Şubat 2024
Saat: 12:30-14:00
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü E4-209 & Çevrimiçi
Konuşma Hakkında:
Refakatsiz çocuklarla ilgili bu çalışma, çocukların göç sürecinde karşılaştığı zorlukları ve ihtiyaçlarını anlamak için önemli bir perspektif sunuyor. Çalışma, katılımcıların çoğunlukla genç erkek çocuklardan oluştuğunu ve göç etme nedenlerinin genellikle yaşadıkları ciddi tehlikeler ve zorluklar olduğunu gösteriyor. Ayrıca, çocukların göç öncesi yaşadıkları sorunlu ilişkilerin ve riskli durumların altını çiziyor.
Bu konuşma, ailelerin ve göçmen kaçakçılarının çocukların göç sürecindeki rolünü de vurguluyor. Ailelerin, çocukların göç kararlarında ve hedef ülkelerin belirlenmesinde önemli bir etkisi olduğu belirtiliyor. Ayrıca, insan kaçakçılarının çocukları insan ticaretine maruz bırakabileceği ve bu sürecin çocukların yaşamlarını olumsuz etkileyebileceği vurgulanıyor.
Konuşma ayrıca, refakatsiz çocukların göç sürecinde temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı, erken yaşlardan itibaren çalışma hayatına katıldığı ve kurum bakımını genellikle reddettiği sonucuna ulaşıyor. Bu durum, refakatsiz çocukların sosyal hizmet radarının dışında nasıl kaldığını ve bu nedenle de görünmez hale geldiğini gösteriyor. Son olarak bu çalışma, Türkiye’de “refakatsiz çocuk profili”ni oluşturuyor.
Dr. Mansur Seyitoğlu Hakkında
2011 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden mezun oldu. 2012-2022 yılları arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çocuk kuruluşlarında çalıştı. 2016 Yılında Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Anabilim Dalı Programı’nda yüksek lisansını ve 2023 yılında ise İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı Programı’nda doktorasını tamamladı.
Dr. Stan Tatkin’den PACT (Çift Terapisine Psiko-biyolojik yaklaşım) çift terapisi eğitimi almıştır. Ayrıca Dr. Murat Dokur’dan Aile ve Çift Terapisi Eğitimi programını tamamlayarak aile ve çift terapisti unvanı almıştır.
2011 yılından bu yana, çocuk koruma sistemleri, göç, doğal afet bölgeleri, insan yapımı travma alanları ve karmaşık acil durumlar gibi çeşitli bağlamlarda psikososyal destek sağlayan çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşta sosyal hizmet uzmanı çalıştı. Mansur bu görevlerinde kriz danışmanı, vaka yöneticisi, danışman ve süpervizör olarak evsizler, mahkumlar, bağımlılar ve ruh sağlığı sorunları olan bireyler de dahil olmak üzere çeşitli gruplarla çalıştı. Şimdilerde aile-çift terapisti ve bağımsız araştırmacı olarak çalışıyor. Heybe Sosyal Hizmet ve Sosyal Politika Dergisi yayın kurulu üyesidir.