Bilgi Çocuk Çalışmaları Birimi, kısa adıyla ÇOÇA, 20 Kasım 2007’de kuruldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde çocuk hakları alanında çalışan bir birim. Tüm çocukların seslerinin duyulduğu, görüşlerinin dikkate alındığı, kararlarda söz haklarının olduğu, haklarının korunduğu bir dünyaya katkıda bulunmak için çalışıyor.
Çalışmaların çocuk haklarına uygun şekilde hayata geçirilmesine yönelik hazırlanan “BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi Çocuk Güvenliği Politikası” için tıklayın.
Hedefleri Nelerdir?
- Çocukların ve yetişkinlerin çocuk haklarını öğrenmesini ve bu hakların korunmasını sağlamak,
- Çocukların katılımını desteklemek için çocukların kendilerini ifade etme, eleştirel düşünme karar verme becerilerini geliştirmek,
- Çocuk katılımını nasıl sağlayacakları konusunda yetişkinleri desteklemek,
- Çocukların seslerini yetişkinlere ve akranlarına duyurabilecekleri araçlar ve ortamlar yaratmak,
- Çocukların iyi olma halini destekleyecek bilgi üretimine katkı sağlamak,
- Üniversite ve sivil toplum örgütleri arasında çocuk hakları konusunda iletişim ve işbirliklerini güçlendirmek.
Son dönemde hangi alanlarda çalışıyor?
- Çocuk hakları eğitimi / İnsan hakları eğitimi
- Çocuğun iyi olma hali
- Çocuk katılımı
- Çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliği
- Çocuk işçiliği ile mücadele
Nasıl Yapıyor?
Yukarıdaki çalışma alanlarında çocuk hakları temelli bir yaklaşımla ve çocukların anlamlı katılımını sağlamaya çaba göstererek;
- Araştırmalar yapıyor.
- Eğitimler veriyor ve eğitim materyalleri geliştiriyor.
- Çocukların seslerini duyurabilecekleri araçlar geliştiriyor.
- Bilgi ve farkındalık artırmak için etkinlikler yapıyor, içerikler üretiyor.
- Farklı kişi ve kurumlarla iletişim ve işbirlikleri kuruyor.
- Çocuk haklarının hayata geçmesi için karar vericilere öneriler ve modeller sunuyor.
Kimlerle Yapıyor?
BİLGİ ÇOÇA ekibinde şu an çalışan olarak Ayşegül Kanal Cem Demirayak, Gökçe Uysal ve Gözde Durmuş var.
Bu kişiler dışında çocuk hakları alanında çalışan farklı uzmanlardan ve ÇOÇA çalışmalarına destek veren gönüllülerden destek alıyor. Kurulduğu zamandan bu yana konuyla ilgili farklı çocuk gruplarının görüşlerine başvuruyor. 2021 yılından itibaren ise bir çocuk danışma ekibi ile düzenli buluşmalar gerçekleştiriyor.
Çocuk Danışma Ekibi nedir? Nasıl çalışılıyor/destek veriliyor?
2020 yılında ÇOÇA’nın etkinliklerine ilgi gösteren bir çocuk grubu ile tanıştık ve onlara yaptığımız çalışmalara dair danışmak istediğimizi ilettik. Çocukların kabul etmesi ile Nisan 2021’de “Çocuk Danışma Ekibi” çalışmalarına başladı. Ekip ile iki haftada bir buluşuyoruz. Bazı çalışmalarımıza dair birlikte konuşuyor, onların görüşlerini dikkate alarak çalışmaya gayret gösteriyoruz.
Ekip, danışma sürecini ve katkıda bulundukları çalışmayı şu sözlerle anlatıyor:
“Nisan’da toplantı yaptık. Toplantıda herkesin fikirleri alındı. Toplantılarımızda çok eğlendik. Arada sırada oyunlar oynadık. Yeni fikirler oluştu. Birbirimizin fikirlerini aldık. Çocukların fikirleriyle siteye katkıda bulunduk. Sizin için kocaman bir site kurduk. Çok emek harcadık hep birlikte. Güzel olduğunu düşünüyoruz. Umarım sizler de beğenmişsinizdir.”
Ekibimiz
2008 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde (ÇOÇA) çalışmaktadır. Çocuk hakları eğitimi, çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, çocuk işçiliği ve çocuk katılımı gibi konuları ele alan çeşitli projelerde koordinatör, eğitmen ve araştırmacı olarak görev almıştır. Çocuklara yönelik ve çocuk hakları ile ilgili hazırlanan birçok yayın ve materyalin içerik geliştirme ve yazım ekibinde yer almıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Çocuk politikaları” ve “Sosyal sorumluluk” gibi konularda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler vermektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programı mezunudur.
İletişim: gozde.durmus@bilgi.edu.tr
Lisans öğrenimini 2014 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk bölümünde tamamlayan Cem Demirayak, 2009 yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde aktif olarak gönüllülük yapmış; 2017 yılından itibaren bu kurumun bünyesinde çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla, üniversite öğrencileriyle ve çocuklarla profesyonel olarak çalışan yetişkinlerle; çocuk hakları, çocuk koruma, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji, insan hakları ve çocuk katılımı temalarında gerçekleştirilen çeşitli projelerde koordinatör ve eğitmen olarak yer almıştır. 2018 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans programına devam etmektedir.
İletişim: cem.demirayak@bilgi.edu.tr
2013 senesinden beri çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak özellikle risk altındaki çocuklarla çalışmalar yapmıştır. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2 sene boyunca mültecilerle saha ve koruma çalışmaları yürütmüş; 2018 itibariyle de İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nde “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Projesi”nde proje koordinatörü olarak çalışmaya başlamıştır. Çocuk hakları, çocuk koruma, risk altındaki çocuklarla çalışma ve ekoloji gibi konularında projelerde yer almıştır. İstanbul Üniversitesi klinik psikoloji yüksek lisans programına devam etmektedir.
İletişim: aysegul.kanal@bilgi.edu.tr
İstanbul Bilgi Üniversitesi TV Haberciliği ve Programcılığı ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun oldu. Gönüllülük yaparak başladığı sivil toplumda 2016’dan beri çocuk hakları, çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocuk katılımı, medya ve çocuk, göç, çocuk koruma, eğitim gibi alanlarda yürütülen çalışmalarda görsel içerik üreticisi, içerik geliştirme koordinatörü olarak görev aldı. Dijital medya okuryazarlığı ve sinema alanlarında çocuklarla birlikte atölye çalışmaları yürüttü. Şu an BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi’nde çalışıyor. 2018’den bu yana Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans programına devam ediyor.
İletişim: gokce.uysal@bilgi.edu.tr
Daha önceki yıllardaki çalışma arkadaşlarımız:
- Büşra Erdoğan (2019)
- İzem Aral (2018)
- A.Zeynep Kılıç (2010 – 2016)
- Melda Akbaş ( 2008 – 2016)
- Ayşe Beyazova (2008 – 2016)
- Şaylan Uran ( 2007 – 2010)
Danışma Ekibi
2020 yılında ÇOÇA’nın etkinliklerine ilgi gösteren bir çocuk grubu ile tanıştık ve onlara yaptığımız çalışmalara dair danışmak istediğimizi ilettik. Çocukların kabul etmesi ile Nisan 2021’de “Çocuk Danışma Ekibi” çalışmalarına başladı. Ekip ile iki haftada bir buluşuyoruz. Bazı çalışmalarımıza dair birlikte konuşuyor, onların görüşlerini dikkate alarak çalışmaya gayret gösteriyoruz.
Ekip, danışma sürecini ve katkıda bulundukları çalışmayı şu sözlerle anlatıyor:
Nisan’da toplantı yaptık. Toplantıda herkesin fikirleri alındı. Toplantılarımızda çok eğlendik. Arada sırada oyunlar oynadık. Yeni fikirler oluştu. Birbirimizin fikirlerini aldık. Çocukların fikirleriyle siteye katkıda bulunduk. Sizin için kocaman bir site kurduk. Çok emek harcadık hep birlikte. Güzel olduğunu düşünüyoruz. Umarım sizler de beğenmişsinizdir.

Ayaz YAÇ
Merhaba ben Ayaz. 12 yaşındayım. Bilgi Üniversitesi ÇOÇA ile çok güzel bir çalışma yürüttük. Zaman zaman düşündük, kafa yorduk, eğlendik.

Bilge Mira KURTAY
Merhaba ben Bilge Mira. 9 yaşındayım ve 4. sınıfa gidiyorum. Film, anime, belgesel vb. izlemeyi ve resim yapmayı seviyorum. Bilgi üniversitesinin çocuk danışma grubunda yer alarak bu web sitesinin oluşmasına katkı sağlamaktan dolayı mutluyum.

Doğa SİDAL
Merhaba ben Doğa. Piyano ve yan flüt çalıyorum. Hayvanları çok seviyorum.

Elif ALTINEL
Merhaba ben Elif. 12 yaşındayım ve 6. Sınıfa gidiyorum. İstanbul’da yaşıyorum. Bu web sitesi için online toplantılar yapıp elimden geldiğince katkı sağlamaya çalıştım.

Elif ELİBOL
Merhaba ben Elif. 11 yaşındayım ve 6. sınıfa gidiyorum. Voleybol oynamayı, paten sürmeyi ve dizi film izlemeyi seviyorum. Büyüklerin çocuklara anlayış göstermelerini istiyorum.

Güneş Ezgi Arslan
Merhaba ben Güneş Ezgi. 9 yaşındayım. Tekvando yapmayı ve çocuklarla felsefe atölyelerini seviyorum. Derslerimde başarılı bir öğrenciyim.

Rüzgar Arin ÖZCAN
Merhaba ben Rüzgar Arin. 11 yaşındayım. Müzik dinlemeyi seviyorum. Lisanslı yüzücüyüm. Çocuk haklarını savunuyorum.